GÖZLEME VE AYRANIN ZAFERİ YAKINDIR!



Sezon açıldı. Turizm nedir, diye soracak olursanız:

-Babamın canlısını kırk liraya satamadığı eşeğin maketinin elli liraya satılmasıdır, Side’de,

-Pazarda bir liraya alabileceğin lastik ayakkabıyı iki liraya kiralamaktır, Saklıkent’te,

-Çocukken incir taşırken arasından geçtiğin ve güreşirken yüzlercesini gördüğün deveyle fotoğraf çektirmek için iki lira, binmek için on lira istenmesidir Antalya’da,

-Geceliği İkiyüzseksenaltı avro yazan otelde kırk avroya kalmaktır, her yerde,

-Bir de gözleme-ayranın kola-hamburgere karşı savaşıdır,

Derim.

Evet savaş başladı. Bir yanda ülkemizi işgal eden dev reklam kampanyalı, toplum mühendisliği destekli, kapitalizmin bütün teknik ve olanaklarının kullanan kola- hamburger, diğer yanda bu işgale karşı savaş veren iptidai ve geleneksel metotlarla savaşan gözleme-ayran.

Her savaşın olduğu gibi bu savaşın da gizli kahramanları kadınlar. Nasıl ki kurtuluş savaşında İnebolu’dan Ankara’ya kağnı ile silah götürürken ölen Şerife Bacılar var ise şimdi de elinde oklava önünde sofra o sıcak havada ateşin karşısında yufka açan Nurcan Bacılar var.

Onları her turistik tesiste, yol üstü lokanta ve kahvesinde ocağın başında görürsünüz. Başörtülü, uzun kollu gömlekli ve şalvarlı bir şekilde sıcak havada ateşin başında savaşa destek olurlar. Ya da bir Göcek koyunda, sandaldaki tüplü saçta gözleme yaparken görürsünüz gezi teknelerine yanaşmış bir halde. Ya da bir Yörük çadırında.

Şair, “sırtı lacivert hamsilerin ve mısır ekmeğinin zaferi için” demiş kurtuluş savaşı için. Evet bacılar, sezon açıldı, savaşınız başladı. Gazanız mübarek olsun. Saç böreği ve ayranın zaferi yakındır!

Hiç yorum yok: