EŞEĞİNİZ GÖLGEDE Mİ?


Bir zamanlar meşhur laftı:



-Ne olacak bu fenerin hali?



Bugünlerde de aslında takımın durumunda fazla bir değişiklik olmamasına rağmen kimse kullanmıyor bu cümleyi. Ya daha acil başka dertleri var, ya da umurunda değil insanların. Fenerin eşeği gölgede olmadığına göre.



Deyimi ben ilk olarak ergenlik dönemimde okey masasında duymuştum. Oyunun ilk başlarında açan-dışarı yapan kişi, artık oyunun kendisinde kalmayacağını garantilemiş olur, bu nedenle çift yapma, renk yapma fantezileri dener, oyunun sonucuna etki edecek hareketler yapmazdı. Başka oyun açmaz, dışarı yapmazdı ki diğerleri arasında adil bir mücadele olsun.



Eşeğin gölgeye bağlanması belli işlerin yoluna konması demekti. Eşek gölgeye bağlanmışsa sorun yoktu, artık başka işlere bakılabilirdi, eşeği düşünmeye gerek yoktu. Otopark sorunu sadece günümüze mahsus bir sorun değildi anlaşılan.



Zaman geçtikçe eşeği gölgeye bağlamak giderek zorlaşıyor. Ya eşekler büyüdüğünden ya da gölgeler azaldığından.



Son gittiğim veli toplantısında, diğer ülkelerdeki üniversitelere nasıl girileceğinin peşindeydi veliler, ya da Avrupa birliğine girildiğinde hangi mesleklerin geçerli olacağının.



Çocuklarla ilgili eşeği gölgeye bağlamak gittikçe zorlaşıyordu. Oysa biz çocukken ilkokuldan sonra öğretmen okulunu kazanmak yeterliydi eşeği gölgeye bağlamak için. En kötü olasılıkla öğretmenlik garantiydi. Ya da ilkokul üzeri üç yıl okuyarak hemşire olunabiliyordu. Askeri okulu kazanan ise zaten subaydı.



Sonraları üniversite bitirmek, daha sonra belli fakülteleri bitirmek, dil öğrenmek, kpss’yi geçmek, ikinci yabancı dil, giderek zorlaştı eşeği gölgeye bağlamak.



Veli toplantısı sonrası düşündüm de; kreş, ilköğretim, oks, özel öğretmen, gitar kursu, yüzme kursu, satranç kursu, bebeğimi büyütüyorum, gençleri anlamak vs. bir sürü kişisel gelişim kitapları, "çocuğunuzun odasına pano koyun kendini ifade etsin, dünya haritası koyun merakı artsın" şeklindeki uzman görüşleri, "okuma alışkanlığı için örnek olun kitap okuyun, bilgisayarı sınırlayın" nasihatleri hepsini yaptık ama hala çocuğun eşeği gölgede değil.



Umarım sizinkinin gölgededir.

Hiç yorum yok: