SICAKLARDA DON TEHLİKESİ


Hava felaket sıcak. Merkezdeki depoları saymışız. Müdür bir depo daha olduğunu söyledi. Depo Memurunu aradı hemen. Depoya geleceğini, ayrılmamasını söyledi. Müfettiş geleceği söylenmezdi, gizliydi görev çünkü!

Arabadan iner-inmez hemen girişteki depo memurunun odasına girdik. Gördüğümüz manzara şuydu. Depo Memuru, atletliydi ve siyah makam arabasını görür görmez giymeye niyetlenmiş ancak sadece bir kolunu  gömleğe sokabilmiş haldeydi. Sağında Türk bayrağı, solunda kurum bayrağı, Atatürk resminin tam altında makam koltuğunda oturmaktaydı. Bizi görünce hemen ayağa kalktı. Bir baktık ki altında da paçalı don. Don birkaç gündür değiştirilmemişti ki kasık civarında yoğun bir kırışıklık göze çarpıyordu.

Üstat, “bu ne hal, giyin çabuk , biz koridorda bekliyoruz“ dedi, kızgınlıkla. Üstat herhalde bütün duygularını aldırmıştı, koridorda beklemeye başladı büyük bir ciddiyetle.

Benim durumum ise bir felaketti. Normalde paçalı donla ve atletle makamında oturan birine dakikalarca gülünmesi lazımdı. Ancak ben müfettiş muaviniydim. Üstat gibi büyük bir vakarla durmam gerekirken gülmemi tutamıyordum.

Oysa üstat her ay benim ne kadar müfettiş olabileceğime dair notlar vermekteydi. Her aybaşında yüzüme derin derin bakarak daktilosunun bir rakam tuşuna basmaktaydı benim için. Gülmemi durduramazsam meslek yaşamım tehlikedeydi. Gülmemi saklamam için döndüğüm duvardaki yangın talimatı imdadıma yetişti.

Her devlet dairesinde vardır, her birinde bir harf olmak üzere Y-A-N-G-I-N yazılı altı kova su, kazma-kürek ve üzerinde asılı yangın talimatı.

Gülmenin iki boyutu var; görüntü ve ses. Sırtımı üstada dönerek, yangın talimatına bakarak gülmemi saklayabilmiştim. Fakat sesi ne yapacaktım. İçimdeki işten atılma korkusu anında çaresini buldurdu. Dudaklarımı ısırarak bütün yangın talimatını okudum.

O sırada depo memuru giyinmiş, askıda sürekli asılı duran kravatını bile takmıştı. Ben ise dudaklarımı ısırarak okuduğum yangın talimatı sayesinde kurtarmıştım mesleki geleceğimi. Kurtaramasaydım zaten, kararlıydım yangın köşesinde duran kazma ve kürekle depo memuruna saldıracak, geleceğimi mahvedeni ben de mahvedecektim!

Hiç yorum yok: