BİR KADINLA KAVGA ETMEK


Işıkların yanmasıyla uyandık. Klasik anons da başladı. Otobüsümüz mola vermişti. Uykulu yüzler otobüsü terketmeye hazırlanırken klasik bir ses:

-Hanım Efendi, koltuğunuzu biraz kaldırabilir misiniz, çıkamıyorum.

Ses ve istek klasikti fakat yanıt korkunçtu:

-Kaldırmıyorum ulan, bütün yol boyunca arkadan rahatsız ettin zaten beni!

-Bırak şekerim uyma sen bunun gibi sapıklara.

Eh, bu olağanüstü konuşma üzerine bütün otobüs yolcularının bakışı o tarafa yöneldi. Otobüsün orta kapısının hemen yanındaki koltukta oturan iki kadını net olarak görebildik. Önündeki yatık koltuğa rağmen oturduğu yerden çıkmaya çalışan biraz iri ama tam bir beyefendi adamı da.

Bütün konuşma bu kadar sürdü. Kavga bile denemez. Otobüsteki hiç kimse olaya müdahil  olmadı, yorum  bile yapmadı. Otobüsün görevlileri de ne müdahale ettiler ne de polis çağırdılar. 

Bunun nedeni, adamın kadınlara yanıt vermemesinden dolayı tacizci olduğunu kabul etmesi, kadınların da adamı bütün otobüse teşhir ederek verdikleri cezanın yeterli olduğunu düşünmeleri değildi.

Olayın tanıklarıyla bir değerlendirme yapmamış olmamakla birlikte, herkesin tam tersini düşünmüş olmasıydı bence. Kadınların taciz iddiası ile yolculuğun kalan kısmını kendi rahatlarını bozmadan tamamlama istekleri ile koltuğunu biraz kaldırmasını isteyen adamı bir daha bunu isteyemeyecek hale getirdikleri.

Birincisi, otobüs metrekareye dört kişinin düştüğü bir yerdi. Adam bir şey dese veya yapsa mutlaka duyulur, görülürdü. 

İkincisi, tacize uğrayan kadınların genelinin olayı gizlemeye çalıştıkları doğruydu. Fakat otobüsteki kadınlar bağırarak olayı gizlemeye  çalışmadıklarına göre molaya kadar neden sessiz kaldıkları açıklanmaya muhtaçtı.

Üçüncüsü, taciz genelde iki kişi arasında gerçekleşen bir eylem. Yapanın da yapılanın da aksini ispat şansı yoktur. Otobüsteki adamın sessiz kalması en uygun davranış oldu. Bütün otobüs kendisine bakmasına karşın yanıt vermeyerek olayın büyümesini önledi ve en makul olanı yaptı. Kimse de aksini düşünmedi sessiz kaldığı için.

Sonuç çok adil olmasa da, yapanın yanına kar kalsa da aslında bir şeyi öğretti bana. Öyle suçlar vardır ki, adam olan için beraati bile yetmez, aklamaz insanı. Eğer bir kadın kavgada yenilmemeyi göze almışsa asla onu yenemezsiniz. O nedenle bir kadınla kavga etmek durumunda kalırsanız, mutlaka yenmem gerekir diye düşünmeyin. Zamanında kavgadan çekilmesini bilin.

Hiç yorum yok: