BU KADINLAR FEMİNİSTLİKTEN EDER İNSANI!

Hep tartışılır. Nazari eğitim mi, farazi eğitim mi? Yani teorik eğitim mi, pratik eğitim mi? Sadece birisinin yeterli olmadığını, benim gibi eğitim konusunda ağzını asla açmaması gerekenler bile söyleyebilir. Galiba sorun, ne hangi yöntemle ne zaman öğretilecek?

Bu belki de eğitimcilerin, konunun uzmanlarının işi. Bizler ise neyi nerede nasıl öğrendiğimizi anlatarak uzmanlara yardımcı olabiliriz sadece.

Parasızlıktan memlekete gidemediğimiz bir bayram arefesinde, annelerimizden gördüğümüz üzere bayram temizliği yapmaya karar verdik. Deterjanlı suyu, eski gazeteleri hazırladık ve işe giriştik ev arkadaşımla. Biz bayram yapamıyoruz bari camlarımız bayram etsin. Arada ev sahibimizin dışarıdan döktüğü bir kaç kova su dışında temizlik görmemiş olan camlarımız temizlik görsün.

Biz iştahla evde annemizden gördüğümüz şekilde camları silerken yoldan geçenler dikkatimizi çekti. Daha doğrusu biz onların dikkatini çekmiştik. Onların tepkisi de bizim dikkatimizi çekti.

Ey  bizi göstererek kıkırdayan muhtemelen overlokçu kardeşlerim; zaten memlekete gidememişiz, içimiz buruk. Bayrama dair bir şeyler yapma umuduyla çıkmışız, cam siliyoruz. Ne var birbirinize bizi göstererek kıkırdayacak. Yarın kocam ev işlerinde yardım etmiyor diye ağlarsınız. O zaman bizden destek beklemeyin.

Ey elinde bir sürü yük, önünde iki çocuk eve gitmekte olan, bütün yol boyunca da gözünü bizden ayırmadan başını sağa sola sallayan hanım teyze, hiç cam silen erkek görmedin mi? Oğluna iş yaptırmazsın ama kocan yardım etmiyor diye sızlanırsın. Boşuna bizden destek bekleme o zaman. Her birimizi yetiştiren sizlersiniz.

Ey kadın-erkek eşitliği diye başımızın etini yiyen entel arkadaşlarımız. Kameramız olaydı da göstereydik size düştüğümüz halleri. Cam siliyoruz diye kadınlardan gördüğümüz aşağılayıcı bakışları. Mitinginize gelemeyiz kusura bakmayın.

Ey kadınları uyandırmaya çalışan Duygu Asena, gel gör halimizi. Biz ki su isteyince üç ablamız mutfağa koşardı. Seni dinledik, kitaplarını okuduk. Eşit olalım dedik, birlik olalım dedik. Cam silmekle başlayalım dedik. Sakın ola yaşadıklarımızı toplumun cehaletine bağlama. Ezilen, aşağılanan erkeklerin ilk örnekleri olduk. İş yapmamak için bahane aradığımızı söyleme sakın. Bizden kitaplarında yazanı yapmamızı bekleme. Görüyorsun  sürüden ayrılanı kurt kapıyor. Biz de sürümüze dönüyoruz. Bizi affedersin inşallah.

Arkadaşımla aynı anda elimizdeki bezleri yere attık sinirle. Arkadaşı bilmem ama ben bir daha bez almadım elime. Bu kadınlar insanı feministlikten eder vallahi.  

Hiç yorum yok: