FAKİRLİKTE EŞİTLİK DEĞİL ZENGİNLİKTE EŞİTLİK


İstanbul'da deniz otobüsleri yeni gelmiş. Denemek amacıyla Karaköy-Bostancı seferine biz de bindik. Herkes bindikten sonra iki kadın tepemizde ayakta durmaya başladı. Ben de bilmiyordum meğer koltuk sayısı kadar yolcu alınıyormuş deniz otobüsüne. 

Bundan haberi olmayan kadınlar muhtemelen üst katta kendilerini bekleyen koltuklarından habersiz ayakta duruyorlardı. Ne yapsınlar alışkanlık; otobüste, vapurda, trende hep ayaktalar.

Tepemizdeki başörtülü, pazar çantalı kadınlara iğrenerek bakan yanımdaki adam bana doğru eğilerek:

-Yapacaksın bileti elli lira ki binen binmeyen belli olsun!

Anlaşılan, adam deniz otobüsüne binmesini bilmeyenlerle aynı yerde bulunmamak için elli lira ödemeyi göze almıştı, benim de ilk defa bindiğimden habersiz. 

Bu normal insan davranışı mı bilmiyorum ama çok örneklerine rastladım. Koşarken hedefe ya da önündekine bakmak yerine yanındakine bakan insan tipi. Aldığı paranın miktarına değil de kimlerle aynı parayı aldığına bakan insan tipi. O alıyor ben de alayım demek yerine ben almıyorum  o da almasın diyen bir insan tipi.

Televizyonda Özdemir Erdoğan'dan duydum:

-Türkiye'de zengin olabilirsiniz ama zengin yaşayamazsınız bu kadar fakirliğin içinde!

Evet, gelir dağılımı giderek daha da bozuldu bu söz söyleneli otuz yılı geçmesine rağmen. Bu sadece gelir açısından değil, yaşam tarzı yaşam kültürü açısından da fark açıldı. Yaşayacak kaynakları olanlar da yaşamayı bilmediklerinden, öğretilmediğinden yaşayamıyorlar. 

Evet, yaşayanlar ve onları seyredenler.

Yıllar önce görevli gittiğimiz bir yerde misafirhaneye teflon tava aldırdık. Yeni çıkmıştı o zamanlar. Alacak görevli de duymamıştı. Bir kağıda yazıp vermiştik eline.

Sabah kahvaltısında görevli kadının yumurta yaptığı tava biraz tuhaftı. Dışı bir gün önce alınan teflon tavaya benziyordu ancak içi pırıl pırıldı.Görevli kadın bir yandan da söylendi:

-Dün kapkara bir tava almışlar. Sabahtan beri telle ovdum ancak temizleyebildim. 

Evet, teflon tavanız olabilir ama ondan habersiz biri yumurtanızı yapıyorsa, teflonunu sıyırdığı tavada yersiniz yumurtanızı. Haberiniz olursa kurtulursunuz belki ama haberiniz olmazsa zehirlenebilirsiniz de. O nedenle yaşasın zenginlikte eşitlik!

Hiç yorum yok: