MÜSLÜMANLAR YİNE HİCRET EDİYOR!

Vikipedi’ye göre Hicret, Arapça kökenli olup, terketmek, ayrılmak, bir yerden başka bir yere göç etmek" demekmiş.

Yine Vikipedi’ye göre, Genel anlam ve kullanımda hicret, bir İslam dini kavramı olarak, herhangi bir Müslüman birey veya topluluğun, inançları (Müslüman oluşları) yüzünden baskı gördükleri bir yerden başka bir yere göç etmesine verilen isimmiş.

Bugün İtalya’dan gelen “tekne faciası: 50 ölü” haberi üzerine kafamda bir şimşek çaktı: Müslümanlar yine hicret ediyor.

Zira bugün ve bu hafta meydana gelen tekne facialarında veya konteynerlerde kaçak yollardan Avrupa’ya geçmeye çalışan insanların büyük bir bölümü Müslüman. Kaçak geçmeye çalışıyorlar zira kapılar kapalı. Açılsa belki de gidenleri değil kalanları saymak daha pratik olacak bazı ülkelerde.

Bu hicretin ilkinden en önemli farkı, hicret edenlerin Müslüman oldukları için gördükleri baskı değil. Bu sefer “ezan sesinin olduğu yerden çan sesinin olduğu yere” bir hicret söz konusu.

Yani büyük ölçüde dini sebepler değil başka sebeplerden. Fakat tamamen ekonomik de değil neden. Gelişmişlik, adalet, temizlik, istikrar belki. Benim dikkatimi çeken ise insanların aradıklarını ezan sesinin hakim olduğu yerde bulamayıp çan sesinin hakim olduğu yerde olduğunu düşünmeleri ve oraya ulaşmak için ölümü göze alacak kadar gitmeye istekli olmaları.

Ulema ne diyor bu yeni hicrete?

Hiç yorum yok: