VİYADÜKLÜ KÂBE

Kurban Bayramı ile birlikte Mekke’den Müslümanların Hac ibadeti ile ilgili yeni fotoğraflar gelmeye başladı. Gördüğüm kadarıyla Kâbe etrafında yeni düzenlemeler yapılmış. Bazı hacı adayları yeni yapılan viyadük üzerinde tavaf etmeye başlamışlar.

Ben daha önce hacca veya umreye gitmediğim için söyleyeceklerim tamamen gördüğüm görüntülere dayanmaktadır bunu baştan söyleyeyim.

Efendim, yıllardır Müslümanların Hac ibadeti talebine yanıt vermeye çalışan Suudi Arabistan Yönetimi, kendince bazı önlemler almaya çalışıyor: ülkelere hac kotası koyarak gelecek insan sayısını azaltmaktan daha önce yaşanan olumsuz olayların önlenmesine dönük bir sürü önlem.

Bu önlemlerin temel nedeni, çok sayıda insanın aynı anda belli mekanlarda bulunma zorunluluğundan kaynaklanıyor. İzdihamın önlenmesi için de bir sürü önlem alınıyor.

Bunlardan, hacıların bir yerden bir yere güvenli gitmesini sağlayacak klimalı tüneller gibi önlemlere bir diyeceğim yok. Ancak Tavaf ve şeytan taşlama yerlerini çok katlı yaparak alınan önlemler bence Kâbe gibi özgün yerlerin özelliğini bozuyor.

Bu, dünyadaki Müslüman ve dolayısıyla hacca gitmek isteyenlerin sayısı arttıkça yapılan kat sayısının artacağı anlamına gelir ki bunun sonu “helikopterli tavafa” kadar gider.

Ayrıca Haccın Farzlarında “Kabe manzaralı otelde kalmak” var mıdır ki etrafındaki bütün tarihi yapılar yıkılarak yerine gökdelen oteller dikilmektedir.

Günahını almak istemem ama Suudi Arabistan Yönetimi Hac olayını sanki sadece gelir kapısı görmekte ve buna uygun olarak dini ve tarihi yapıları özgünlüğünü bozacak şekilde tahrip etmektedir. Bunun sonu, ayağı yere değmeden, Kâbe’ye kuş bakışı bakarak hacı olmaya kadar gider.

Bu nedenle gerekirse hacca gidecek insan sayısı azaltılmalı, isteyenler Umreye teşvik edilmeli ancak asla Kabe gibi dini yerlerin özgünlüğü bozulmamalıdır kanaatindeyim nacizane.

Hiç yorum yok: