MANDELA ATATÜRK BARIŞ ÖDÜLÜ KABUL ETMEMİŞTİ

Hayatını, Güney Afrika'da uygulanan ırk ayrımcılığına karşı mücadeleye adayan ve bu uğurda 27 yılını hapiste geçiren efsane lider Nelson Mandela vefat etmiş. İnsanlığın ve Güney Afrika halkının başı sağ olsun.

Mendela deyince benim yüreğimin bir tarafı sızlar. Zira Mandela 1992 yılında kendisine verilen Atatürk Barış Ödülü’nü kabul etmemişti. “Yurtta Barış dünyada barış” demiş bir lider adına verilen barış ödülü ile Mandela ismi pek güzel yakışırdı birbirine. Daha doğrusu Atatürk ve Mandela isimleri yanyana pek güzel dururdu.

Peki, neden kabul etmemiş? Daha önce bu ödülün kimlere verildiğine bakmış. Nato Genel Sekreteri ve Kenan Evren adlarını görünce, kendisi ile Atatürk isminin yan yana gelmesinden memnun olsa da bu isimlere verilerek baştan kirletilmiş bir ödülü almak istememiş.

Bu tavrı nedeniyle kendisine kızanlar ve kırılanlar olabilir. Ancak büyük lider olmak böyle bir şey. Bence hatayı kendimizde aramak lazım. Atatürk adına bir ödül koymuşsak vereceğimiz kişilere dikkat etmemiz gerekmez mi? Nato Genel Sekreteri ve Kenan Evren’in uluslararası barış adına yaptığı ne var ki ödül veriyoruz. Hem bir insan (Kenan Evren) kendi koyduğu bir ödülü neden kendi alır ki?

Mandela’nın kabul etmemesinden sonra güzel bir fikir olarak doğan Atatürk Uluslararası Barış Ödülü anlamını yitirdi ve kaldırılmak zorunda kalındı.
Kısacası insan ne yaparsa kendine yapar. Korkarım ABD Başkanı Barak Obama ve Avrupa Birliği’ne verildikten sonra Nobel  Barış Ödülü’nü de aynı akıbet bekliyor.



Hiç yorum yok: