EŞEK FEYSTE İŞ YAPMAZ!

Ahmet Altan, “Son Oyun” kitabında, sanal alemin gerçek, gerçek hayatta gördüklerimizin sanal” olduğunu iddia ediyor. Bu konuda benim kafam iyice karışmış durumda. Zira sanal aleme baktığımda, hayvan seven, doğaya aşık, güzel müzikler dinleyen, arkadaşlarına sevgi dolu sözler söyleyen, kitap okuyan, çevreci ve toplumsal olaylara duyarlı  bir insan profili var karşımızda.

Gerçek hayatta ise, sokaklar ve yeşil alanlar hayvanlara bırakılmış yemek artıkları, bu yemeklerin poşetleri ve kapları, otobüste birbirini itip kakan insanlar, en küçük bir anlaşmazlıkta silaha sarılanlar, sanal alemde nefret kusanlar, sahil kasabalarına terk edilmiş binlerce dolarlık hayvanlar, çok az satılan kitaplar, hiç satmayan ve internetten indirilen müzik cd’leri var.

Çocukluğumuzda, bizim evde ve etrafımızda evin içinde hayvan beslenmezdi. Zaten bütün evler bahçeliydi. Genelde insanlar ihtiyaç duydukları hayvanları beslerdi (çünkü ihtiyaç duyan insanlar, değil mi?). Ulaşım ve yük hayvanı olarak eşek, eti ve sütü için inek ve koyun, güvenlik ihtiyacı olan köpek, evinde fare olan kedi ve yılan (evet, bazı evlerin altında yılan yaşar ve evin sahibi o yılana dokunmazdı) vs. insanlar kendilerini zor besledikleri için kıt olan kaynakları ile bir başka canlıyı (zevk için) besleyecek durumda değillerdi.

Bizim evde ise sadece eşek beslenirdi. Babam, bahçeye gitmek ve oradan bir şeyler getirmek için kullanırdı. Ve hayvan besleyenler de bu işi öyle bir sevgi ile yaparlardı ki, çocuklarından ve kendilerinden önce onları beslerlerdi. Bunun dışındaki hayvanlara da bir düşmanlık edilmezdi.

Bundan dolayı ve çocukluğumdan kalan yaşadığım bazı hadiselerden ötürü benim en yakın olduğum hayvanlar eşek ve kuşlar oldu. Diğerleri ile seviyeli bir beraberliğim vardır. Arkadaşlarımın bir çoğunda gördüğüm kedi köpek sevgisini samimi bulmakla birlikte, sanal alemde ve medyada hayvan sevgisinin sadece bu iki hayvanla temsil edilmesini anlayamıyorum. Hatta sevginin sadece hayvan sevgisi ile ifade edilmesini de.

Fakat geçenlerde ilginç bir şey oldu: Sanal aleme ve medyaya kedi ve köpek dışında bir hayvan manşetten girdi: Siverek’te soğuktan donmak üzere olan eşekler.

Soğuktan donmak üzere olmasalar bu ilgiyi görebilirler miydi bilmiyorum. Zira eşekli bir fotoğraf  feyste iş yapmaz!

Hiç yorum yok: