SARI IŞIĞI YANMAYANLARDAN MISINIZ?


İlk defa bir meslektaşım söyledi bunu:

-Siz önce adamı göklere çıkarıyorsunuz, sonra da ipe çekiyorsunuz!

-Peki, ikisini de hak ediyorlar mı?

-Tabi ki hak ediyorlar ancak önceden uyarsanız ipe çekmeniz gerekmeyebilir.

Bu davranışın psikolojide bir adı anlamı var okumuştum bir yerde. Şimdi hem hatırlamıyorum. Tekrar okumak, araştırmak da istemiyorum. Peki, okumadan araştırmadan yazı yazılır mı? Yazdım gitti, ne yapalım?

Evet, insan ilişkilerinde de bir sarı ışık gerekli belki de. Nasıl bir trafik ışığı kırmızı veya yeşilin yanacağını önceden haber veriyor, insan ilişkilerinde de yanmalı sarı ışık. Ki karşıdaki anlasın ki kırmızı yanacak ya da yeşil. Futbol maçlarında var benzeri. Sarı kart; bir daha yaparsan kırmızı geliyor! Ancak bazı haller var ki direkt kırmızı. İkazı yok.

Trafikte sarı ışık insanları kırmızı ya da yeşile karşı uyarır ki zamanında önlem alınsın, hız ayarlansın. Buna da fren mesafesi deniyor sanırım. Yoksa aniden yanan kırmızı ışık sizi bir TIR’ın altına sokabilir. Peki, insan ilişkilerinde fren mesafesi gerekli mi? Hiç sanmıyorum. Bir özür bir tatlı söz çözer her şeyi. Yeter ki hızlı gittiğinin kuralları çiğnediğinin farkına varabilsin insan.

Bir gün kendisinden hiç ummadığım bir davranış gördüğüm, büyük hayal kırıklığı yaşadığım bir arkadaşıma:

-Bunca yıllık bir arkadaşlığımız dostluğumuz var. Değdi mi yaptığına? Oysa ben seni çok sevmiştim!

-Sevmeseydin!

Evet, bu kadar basit. Anladım ki bazı insanlar ilişkilerinde duygularına göre hareket ediyorlar bazıları mantık. Hani diplomaside her şey ölçülü, her şey hesaplı ya. Devlet Başkanı diğerini öperse bir manası var. İki defa öperse de, elini tokalaşırken sallarsa da, diğer elini omzuna dokunursa da, ellerini bağlarsa da. Sonra konuşmalardaki kelimeler falan her şeyin bir anlamı var. O nedenle her şey ölçülü, her şey bir mesaj içeriyor.

Diyeceğim o ki; sarı ışık diplomatlar için gerekli. İnsan ilişkilerinde de ölçüp biçenler için. İnsan ilişkilerinde duygularına göre hareket edenlere gerekmez sarı ışık! 

Hiç yorum yok: