ZEKİ AMA ÇALIŞMIYOR!

Günümüz ana-babalarının tek muhabbet konusu çocuklarıdır ve bütün sohbetler aynı cümleyle biter:

-Zeki ama çalışmıyor!

Öğretmenlerinden en fazla duydukları cümleler bu minvaldedir:

-Çok zeki ama çalışmıyor!

-Cin gibi maşallah ama…

-Bunca yıllık eğitimcilik hayatımda böylesini az gördüm!

Ben de bunca yıllık çalışma hayatımda ne zeki insanlar gördüm eğitimi olmadığı için aptalların emrinde çalışan ve ne yeteneksizler gördüm zeki insanlara hükmeden.

Bugün de okuduğum bir haber ilginçti:

-45 IQ ile 200 bin TL dolandırdı!

Dolandırıcılığı alışkanlık haline getiren bir kişi her yakalandığında polislere, “akli dengesinin yerinde olmadığını, IQ seviyesinin 45 olduğunu gösteren Devlet Hastanesi’nden alınan sağlık raporunu” gösteriyormuş ve ceza almaktan kurtarıyormuş.

Bu ülkede berber çıraklarının memleketin doktor mühendis gibi bütün okumuşlarını dolandırdığına tanık olduk yıllar önce. Şimdi de birilerinin dolandırmak için 45 IQ yettiğini öğreniyoruz. Yeter ki aldığı sağlık raporunu polislere göstermeyi veya mahkemeye sunmayı akıl edebilsin. Şimdi dolandırılanların ana-babası düşünsün “çocukları 45 IQ’luk biri tarafından nasıl dolandırıldı” diye.

Konunun uzmanı değilim ama zeka bence ancak çalışan veya yetenekliler arasındaki bir seçimde işe yarar. Yoksa durduk yerde bir işe yaramaz ve bir fark yaratmaz. Kısacası bir züğürt tesellisidir çocuğun  zeki olması.

O nedenle ana-babalar, sürekli olarak “çocuğum zeki” diye övünmek yerine çocuklarını çalıştırmaya ve yeteneklerini keşfetmeye çalışsınlar.


Hiç yorum yok: