UKRAYNA ABD VE RUSYA ARASINDA PAYLAŞILIYOR MU?

Geçenlerde izlediğim bir programda, Kırım Türklerinin efsane lideri, “Ukrayna’nın hala nükleer silahları olsaydı Kırım elinden gitmezdi” dedi.

Önce Ukrayna’nın nükleer silahları elinden alınıyor. Ardından yıllar sonra gösteriler başlıyor ve iktidarı batı yanlıları ele geçiriyor. Devlet Başkanı da Rusya’ya kaçıyor. Hemen arkasından Kırım’da Rus yanlıları gösterilere başlıyor hatta “siviller” Ukrayna askeri üslerini kuşatıyor. Referandum kararı alınıyor ve yüzde altmışı Rus kökenli olan Kırım’da (Ukrayna Anayasasına göre ülke çapında referandum yapılması gerektiği halde)referandum yapılıyor ve Kırım Rusya’ya bağlanıyor. Ukrayna askerleri de tıpış tıpış ülkelerine dönüyor. Tereyağından kıl çeker gibi Rusya Kırım’ı çekip alıyor. Bu arada ne Birleşmiş Milletlerden ne de diğer devletlerden (başta ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere) tıs yok.

Aynı şeyin Kıbrıs’ta veya dünyanın bir başka yerinde yapıldığını ve dünyanın bu kadar sessiz kaldığını düşünebiliyor musunuz?

Şimdi de Ukrayna’nın “Rusya’ya bakan” şehirlerinde gösteriler başlıyor ve yine hükumet binaları “siviller” tarafından kuşatılmış durumda. Ülkenin “batı tarafına” bakan bir yerinde ise Rusya yanlısı başkan adayları sopadan geçiriliyor, üzerlerine yumurta ve boya atılıyor ve bu sefer de buna başka ülkeler sessiz. Anlaşılan Ukrayna baktığı tarafa doğru bölünüyor ve bu paylaşıma da herkes razı.

Ben diplomat veya dış politika uzmanı değilim. Fakat bir vatandaş gözüyle baktığımda anlıyorum ki 21.yüzyılda olmamızın, gelişen teknolojinin ve insan hakları gibi söylemlerin hiçbir anlamı yok.

Medeniyet hala aynı yerde: kuralları nükleer silaha sahip olanlar, Birleşmiş Milletlerde veto hakkına sahip olanlar yani güçlüler koyuyor, gücü olan konuşuyor zayıflar ise buna uyuyor ya da uymak zorunda bırakılıyor.

Diyeceksiniz, madem diplomat değilsin, dış politika uzmanı değilsin neden kafa yoruyorsun bu işlere?

Diyorum ki, biz de ordumuzun yarısını içeriye attık, bir gün sıra bize de gelir mi ve bir gün bizi de baktığımız tarafa doğru bölerler mi, paylaşırlar mı ülkemizi kendi aralarında, güçlü olanlar?


Hiç yorum yok: