TAKSİM’DE 1 MAYIS İFTARI!

Akşam haberlerinde, hükümet ve sendikaların Taksim’de 1 Mayıs kutlamaları ile ilgili restleşmelerini gören vatandaşlar hemen bir ara çözüm bulmakta gecikmedi: “Olmazsa 1 mayista "işçi yemeği" verelim Taksim'de.... Miting yasak, 30 Ramazan iftar serbest neticede. Yaratici olmaliyiz... / Azuth

Ben esasen 1 Mayısın Taksim’de kutlanmasından yana olmakla birlikte, her fikri ciddiye aldığım ve de bu 1 Mayıs’ta da gaz-cop görmek istemediğim için hemen facebooktaki bu fikrin uygulanabilirliğini sorguladım. Hatta fikrin ayaklarını yere oturttum.

Efendim, madem hükümet Taksim’de bildik, yürüyüş artı miting şeklindeki 1 Mayıs kutlamasına izin vermiyor, sendikalar da Taksim’de kutlamak istiyor, o halde kutlamanın şeklini değiştirerek 1 Mayısı Taksim’de kutlamak mümkün.

1 Mayıs günü işçinin ücret azlığını kısacası açlığını simgelemek amacıyla işçiler oruç tutar. Sonra  sabah saatlerinde Kazancı Yokuşunda ölenler için belli sayıda insan oraya karanfil bırakır. (Zaten buna hükümet de izin veriyor)  Akşam saatlerinde de ramazan aylarında olduğu gibi Taksim alanına masalar kurulur. Meydan aynı zamanda 1 Mayısla ilgili pankart ve dövizlerle donatılır. Tıpkı Gezi olayları sırasında Cuma namazı kılanlara şemsiye tutulması gibi oruç tutmak istemeyenler de onlara eşlik eder.İftar açan insanlara polis müdahale edemeyeceği için bu 1 Mayıs “olaysız” geçirilir.

Bütün dünyada gösteri ve mitinglerle ilgili haberlerde, katılanların neler söylediği ve ne istedikleri belirtilirken bizde en iyi cümle “miting olaysız sona erdi”dir.

Hal böyle olunca ve halkın büyük bir bölümü bu 1 Mayısın da “olaysız sona erdiğini”  duymak ister. Bu nedenle “Taksimde 1 Mayıs İftarı” önerisi makul görünüyor. Tıpkı bir filmde kanlısı tarafından öldürülmek üzereyken hemen namaza duran Kemal Sunal ve yaptıkları gösteriye  polis müdahalesi yapılacağını fark ederek hemen  İstiklal Marşı söylemeye başlayan taraftarlar gibi.


Ey ülkem sen nelere kadirsin!

Hiç yorum yok: