DOĞALGAZDA BÜYÜK İNDİRİM!

-Libya kadar petrolü olan bir Kürt Devleti!

Ben bu sözü duyalı bir otuz yıl kadar oluyor. Fakat ilk zamanlar bıyık altından güldüğüm bu söz daima aklımda. O günden beri, PKK,  Irak harekâtı, Çekiç Güç, Barzani, Talabani gibi Kuzey Irak’a dair ne duysam bu söz aklıma gelir ve sorarım: acaba?

Efendim, bugün okuduğum habere göre, Türkiye ile Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY) arasında imzalanacak enerji anlaşmasında son viraja girilmiş. Anlaşma taslağı doğalgaz, petrol arama üretim ve boru hatları temelleri üzerine kuruluymuş ve anlaşmanın mali boyutu da 100 milyar doların üzerindeymiş.

Haberin veriliş şekli, benim gibi “acaba” diyenlerin yüreğine su serpen cinsten: doğalgazda çok büyük indirim olabilir!

O zaman razı olalım bu işe ve “acaba” diyerek oyun bozanlık etmeyelim. Bir devletin komşu bir devletin özerk bir bölgesiyle (merkezi yönetimin karşı çıkmasına rağmen) anlaşma yapması caiz mi, mali boyutu bu kadar büyük bir anlaşmayla Bölgesel Kürt Yönetimi güçlenir bölgedeki diğer Kürtlerle birleşir bir devlet kurar mı, bunun sonucunda bizim de bir kısım toprağımız elden gider mi ve bunun sonunda bir savaş çıkar mı gibi sorular sormadan ucuz doğalgazımızla ısınalım isteniyor anlaşılan.

Ne diyelim? Büyüklerimiz her şeyin iyisini bilir. Bize düşen dua etmek:

-Sayende ucuz ucuz ısınıyoruz, sağ olasın Barzani. Allah ne muradın varsa versin!


Hiç yorum yok: