SEN NASILSA HALLEDERSİN!

Her şey “sen nasılsın” sorusuyla başlar. Belki de öylesine sorulmuş olan bu soru, karşınızdakinin “kapınıza bir kamyon çöpü boşaltması” ile sona erer. Sonra da “oh be rahatladım, iyi ki varsın” der ve gider. Şansınız varsa “sen nasılsın bu arada” der ancak cevabınızı dinleyecek hali de vakti de yoktur. Zira varsa bile bir derdiniz, siz halledersiniz nasılsa.

Evet, bu dünyada insanlar ikiye ayrılır: sorunu olanlar ve sorunlarını kendi çözdüğü için sorunu olmadığı zannedilenler.

Birinci gurupta olanlar için, dertli olan sadece kendileridir. En büyük dert onların derdidir ve herkes kendisine yardım etmek zorundadır. Bir ailede, eşiyle çocuklarıyla olan problemlerini çözmede veya bir türlü bitmek bilmez ekonomik problemlerini halletmede bütün ailenin seferber olduğu kardeşler bu statüdedir.

İkinci guruptakiler için ise hayatın karşısına çıkardığı problemler bir şekilde çözülmek zorundadır. Çözüme katkıda bulunamayacak eş, dost ve arkadaşlar bu sorunlardan haberdar edilerek onlar üzülmemelidir. Fakat bu da onlar için her şeyin yolunda olduğu, problemleri olmadığı algısı yaratır.

Sonuçta herkesin kendine göre derdi, çözülmesi gereken problemleri vardır. Farklılık, olayların algılanışında, sorunun çözümünde ortaya çıkar. Bunu anlamanın yolu da biraz empatiden geçer.


Hiç yorum yok: