NÖBETÇİ AVM


Meşhur hikaye:

-Sana biri eşek derse aldırma, iki kişi derse aldırma, üç kişi derse aldırma fakat kırk kişi sana eşek derse git kendine bir semer al!

Akşamdan beri bütün kanallarda, gazetelerde ve internet sitelerinde aynı laf:

-Aniden bastıran kar yaşamı felç etti!

Biz hep hikayelerle büyüdüğümüz için tabi ki inanıyoruz karın aniden bastırdığına. Bu nedenle de sormuyoruz trafikte neden kaldığımızı, neden kaza yaptığımızı, yolların neden tuzlanmadığını vs.

-Aniden bastırmış kar, yetkililer ne yapsın?

Herkes aynı fikirde olmalı ki kimse sormuyor tıkanan trafiği, kaza yapan araçları ve bu nedenle ölenleri, yaralananları. Bu nedenle de hiçbir kanalda açıklama yapan bir yetkiliye de rastlamadık.
Kitaplar ise başka bir şey söylüyor:

-Normandiya çıkarması, meteoroloji biliminin zaferidir!

1944 Yılında Müttefik Kuvvetleri Normandiya’ya çıkarma yapmak için bütün hazırlıkları tamamlamasına karşın çıkarmanın yapılacağı günü meteoroloji belirlemişti. Zira çıkarmanın baskın şeklinde olması için sisin yoğun olacağı bir günde yapılması gerekiyordu ve meteoroloji o günü iyi tespit edebildiği için çıkarma başarıya ulaşmıştı.

Aradan yıllar geçmiş. Atmış sekiz yıl önce çıkarma yapılacak sisli bir havayı tahmin edebilen meteoroloji bilimi, şimdilerde hangi saatte yağmur yağacağını, karın şiddetini, rüzgarı vs. büyük ölçüde tahmin edebiliyor. İsteyen www.dmi.gov.tr internet adresine girerek detaylı bilgi alabiliyor. 
Yetkili makamların sitede yazılanlardan daha fazlasını öğrenebilecekleri de muhakkak. Hatta o sitede yayınlanan uyarılar her türlü önlemi almalarına yeter de artar bile. Fakat biz aynı şeyleri yaşamaya, aynı lafları duymaya devam ediyoruz.

Evet, yaş ilerledi, yaşam kendini tekrar ediyor; kar aniden yağıyor, deprem aniden oluyor, kurbanlıklar aniden kaçıyor, trafik kazalarını canavar yapıyor vs. Bu senenin diğerlerinden tek farkı her sene arabaların kayarak kaza yaptığı Ankara’daki o yokuştan televizyonların canlı yayın yapmamış olması.

Birileri bilimle teknikle yaşamı ileriye götürürken biz hikayelerle aynı şeyleri yaşayıp duruyoruz. Benimse aklıma takılan bir soru var muhabir kızımıza sormam gereken:

-Madem kar aniden bastırdı, bu nedenle yetkililer önlem alamadı ve insanlar ondan dolayı mağdur oluyor. Peki, sen bu sözleri söylerken giydiğin kaşkol, bere, kaban, çizme ve eldivenleri nereden buldun aniden bastıran karda? Nöbetçi AVM’den mi? 

Hiç yorum yok: