HALİT ÇETİN'DEN: EŞEK DEYİP GEÇMEYİN!

Her ne kadar insanoğlu türlü akılsızlıkları eşşeklikle nitelendirse de en güzel gözlere sahip bu sevimli hayvan, yerine göre çoğu insandan daha akıllıdır...

"Eşek, iyi bir yol mühendisidir: yokuşları en fazla yüzde yedi eğimle ve kısa mesafelerde virajlar alarak çıkar." dediklerinde... ben de inanmamış ve nivelman yaptırmıştım (topoğrafik aletle ölçüm). Sonuç şaşırtıcıydı: %7.

Hani bu konuda çoğumuzun bildiği meşhur bir kayseri fıkrası vardır:

1950'li yıllarda Amerikalı mühendisler gelmiş Türkiye'ye. Bir kısım imar çalışmalarına rehberlik ediyorlarmış. O zamanlarda yol güzergâhını belirleyecek alet yok, eleman yok.

Nafıa mühendisleri eşeği yokuşa sürüyorlar, arkasından, elemanlar şeritmetre çekiyor ve eşeğin ayak izlerine kazık çakıp istikamet belirliyorlarmış . Bunu gören amerikalı bir mühendis, pratiği kavrayamamış ve sormuş:

- Ne yapıyorlar böyle?

- Rampada yolun güzergâhını belirliyorlar.

- Anlayamadım?

- Eşek rampayı en uygun yoldan çıkar, biz de eşeğin izinde kazık çakıp rampada yol güzergâhı belirliyoruz;

deyince Amerikalı katılarak gülmeye başlamış. Yatışınca da sormuş:

- Peki, eşek bulamayınca ne yapıyorsunuz?

Kayserili bozgun... cevap vermiş:

- Amerika'dan mühendis getirtiyoruz.

1 yorum:

kremkaramel dedi ki...

Çocukluğumun 5-6 yılı bana ait bir eşekle geçti. Eşeklerin yol konusunda öngörüsüne inanırım. Mesela kaygan taşlar, mazgallar söz konusu olunca eşek durur. İnatçı dediğimiz bu hayvan aslında tehlikeyi sezdiğinden risk almaz. Kayalık da olsa bir tepeyi tırmanabilir. Eşeklerle ilgili en enteresan şey ise hemen herşeyi yiyebilmesidir. Saman yastıkları, 5 metre ip de buna dahil:))