KARŞIT GÖRÜŞ BİR TEK TÜRKİYE’DE Mİ VAR?

Ekranlarda gördüğüm ve çok imrendiğim bir sahne vardır: Beyaz Saray önünde zaman zaman insanlar toplanır ve ellerinde yazılı dövizlerle bir daire şeklinde dönüp dururlar. Gören, duyan var mı, dertlerini anlatabiliyorlar mı bilmem ama zaman zaman Türkiye’ye kadar duyulduğu da olur seslerinin.

Bizde bırakın Çankaya Köşkünün önünü, belli Anadolu şehirlerinde farklı ses çıkarmak, parti binası açmak bile mümkün değil: Karadenizde HDP ve doğuda MHP’lilerin sesini çıkarması mümkün değil. Hatta Kahramanmaraş Olaylarında ölenler bile öldükleri yerde anılamıyor.

Bugünlerde ise her akşam üniversitelerdeki “karşıt görüşlüler” arasındaki kavga görüntülerini izliyoruz haberlerde. Hele bu akşam izlediğim haberde, okuldaki bahar şenliğinde kavga çıkmış “karşıt görüşlüler” arasında. Şenlik ve kavga buluşmuş kampüslerimizde.

Kısacası, bırakın Anadolu kentlerini bizde daha üniversitelere gelmemiş farklı görüşlere saygı. Yıllarca dershanelerde ve okullarda her şeyi öğrettiğimiz gençlerimiz, henüz “karşıt görüşe saygı ve tahammülü” öğrenememiş. Bizim zamanımızda da öyleydi şimdi de öyle.

Her akşam ekranlarda ifade özgürlüğünden dem vuran demokrasi havarilerinden ise tıs yok. Onları geçtim, üniversite yönetimlerinden ve akademisyenlerden de ses yok.

Merak ediyorum, karşıt görüşlüler dünyada sadece bizde mi var ve bize mi özgü karşıt görüşlülerin çatışması?


Pardon, geçen akşam Ürdün Televizyonunda gördüm ekranda masayı parçalayacak kadar kavga eden iki gazeteciyi. Yalnız değiliz yani.

Hiç yorum yok: