MASON OLUNACAK, OL!

Meşakkatli eğitim hayatını başarıyla tamamladınız, bir işe girmeyi başardınız, işinizde başarılı oldunuz, yaş da geldi otuzbeşe ve memuriyet tabiriyle birin dördündesiniz. Kısacası bir yol ayrımındasınız ve ya bir duvar önünde. Yani normal yollardan gelebileceğiniz yere geldiniz ve orada kaldınız. Hiçbir soruşturma geçirmediniz ve disiplin cezanız da yok.

Ya da yeteneklisiniz, çalıştınız çabaladınız, türlü fedakarlıklar yaptınız ve yine geldiniz aynı yol ayrımına.

Önce evde, sonra ailede, mahallede, işte ve çevrenizde başladı sorular:

-Ne zaman müdür oluyorsun?

-Milli takıma ne zaman giriyorsun?

-Kitabın çıkmadı mı hala?

-Bak arkadaşın CEO oldu sen hala sürünüyorsun?

Sorular muhtelif.

Hayatın belli aşamasında bu sorular başlar ve bir yol ayrımında hissedersiniz kendinizi.Belki de şimdiye kadar hep çalışmış ve işin bu kısmını düşünmemişsinizdir. Şimdiye kadar yaptıklarınızla kendinizi başarılı saysanız ve “benim makamda mevkide gözüm yok” deseniz de başarısız sayılırsınız.

Çünkü aynı yollardan geçenler belli yerlere gelmiş, siz gelememişseniz başarısızsınız demektir.
Oysa her yerde bir piramit vardır ve piramit yükseldikçe eni azalır ve dolayısıyla belli makamlarda oturanların sayısı da bellidir: sadece bir kişi cumhurbaşkanı olabilir örneğin, milli takım da onsekiz kişiliktir. Genel müdür, ceo, genel yayın yönetmeni sayısı bellidir ülkenin. Ressam, yazar kapasitesi de öyle.

O zaman düşünmeye başlarsınız. Başaranların siz de olmayan özelliklerini araştırırsınız ya da bahaneler bulmaya başlarsınız:

-O yalaka.

-Onun arkası kuvvetli.

-İstediklerini yapacakları getiriyorlar bu makamlara.

-Önümü kesiyorlar.
Hepsi bahane olsa da okuduğunuz kitaplardan, biyografilerden, belli yerlere gelmek için masonluk, Sabetayistlik, cemaat üyeliği, belli okul mezunu olmak, hemşerilik ve politik kayırma gibi unsurların etkili olduğunu öğrenirsiniz.

Benden geçti artık fakat yol ayrımına gelmiş olanlara bir tavsiyede bulunayım dedim. Hayatta elinizden geleni yaptınız ancak hala istediğiniz yere gelemediniz. Arkanız kuvvetli değil, belli okulu bitirmediniz, aileden Sabetayist değilsiniz ve bir cemaate girmek için de çok geç.

O zaman sadece bir seçenek kalıyor geriye; gazeteye “ Mason olunacaktır” diye bir ilan verin. Masonluğa iki üyenin tavsiyesi ile girilebildiğinden belki ilanı gören iki üye sizi tavsiye eder de Mason olarak bir yerlere gelebilirsiniz.


Ha,” onların gerçek amacı ne, neden bu kadar gizlilik” derseniz onu bilemem. Tavsiye edenlere sorarsınız. Ayrıca bildiğim kadarıyla, kadınlar Mason olamıyor. Onlar da kendi başının çaresine baksınlar. Benden bu kadar.

Hiç yorum yok: