BÜTÜN PARTİLER TEK BİR KONUDA ANLAŞTI

Her akşam istemesek de seçime ilişkin haberleri yorumları izliyoruz. Konuşmalarda liderlerin ve adayların kendini tanıtma yerine rakibi karalamaları, yerel projeler yerine genel siyasi konular ağırlıkta.

Doğal olarak konuşmaların içeriği, şekli ve verdikleri mesajlar farklı.  Fakat dikkatimi çekti, bütün konuşmacılar bir konuda hemfikir: sandık güvenliği.

-Sandığına sahip çık!

-Gerekirse yemeğe bile gitme, sandık orucu tut!

-Oy vermek önemli değil oyuna sahip çıkmak önemli!

Bu konuşmalar sayesinde, neredeyse seçim konuşmaları seçmene değil sandık başındaki görevlilere yapılır hale geldi. Sandık başındaki görevliler dışında bazı sivil toplum örgütleri de sadece sandık güvenliği için örgütlenme içine girmişler.

Peki, ne demek bu: Sandık başındaki diğer görevlilere güvenme, onlar her türlü hileyi yapabilirler sen uyanık ol” demek.

Normal şartlarda herkesin sandık başındaki görevi bellidir. Eğer bir insanda biraz sorumluluk duygusu varsa fazladan uyarıya gerek yoktur. Partiler ve Yüksek seçim kurulu, sandık başındaki görevlilerini eğiterek ve belli bir disiplini sağlayarak seçimin şaibesiz ve problemsiz sonuçlanmasını sağlayabilirler.

Ben şahsen her gün bütün parti sözcülerinin sandık görevlileri ile ilgili güvensizlik içeren, diğer partileri” potansiyel oy hırsızı” gösteren söylemlerini çok tehlikeli buluyorum. Toplumdaki ayrışmayı, güvensizliği artırıcı ve yeni gerginlik yaratıcı buluyorum.

Umarım bu söylemler ve gergin geçen seçim kampanyası toplumu daha da ayrıştırmaz ve seçim günü sandık başında “istenmeyen olayların” yaşanmasına sebep olmaz.

Benden uyarması… 

Hiç yorum yok: