HABERE ULAŞAMAYANLARDAN MISINIZ?


-Görüntü yoksa haber de yok!

Bu televizyonculuk kuralını ilk duyduğumda çok şaşırmıştım. Sonrasında dikkat ettim, gerçekten de bir haberle ilgili görüntü yoksa fotoğraflarla ve arşivle bir görüntü de uydurulamamışsa o habere yer verilmiyordu televizyonda.

“Olsun, televizyon tek haber kaynağımız değil ya, biz de gazeteden okuruz radyodan dinleriz haberi” diyorsanız bu sefer de medyanın az merkezinin izin vermesi gerekir bir haberi izlemeniz için.

Çağ ilerledikçe, teknolojinin sağladı olanaklar medyayı geliştirdiği ölçüde medya pahalı bir sektör haline geldi. Para da az elde toplandığından beklenildiği gibi “çok seslilik” sağlanamadı medyada. Bunun sonucu olarak da medyayı elinde bulunduran az kişinin istediği, duymamıza bilmemize izin verdiği haberleri izler olduk.  

Medyada sendikalı çalışan kalmaması bunun en açık göstergesi. Bir grev haberi veya memlekette olan bitenle ilgili aykırı görüşler duyulmaz oldu. Hemen hemen her kanalda, her radyoda ve her gazetede birbirinin aynı üç-beş haberi izler hale geldik.

Hakkını yemeyelim, gelişen teknoloji sayesinde artık gazete almamıza gerek kalmadı. Oturduğumuz yerden herhangi bir ücret ödemeden gazeteleri okuma olanağına kavuştuk. Tıpkı para ödemeden şarkı dinleyip film izlediğimiz gibi.

Yaşamda bedava bir şey olmadığını öğrenmemiz tabi uzun sürmedi. Gazeteler, satıştan uğradıkları kayıpları reklamdan edindikleri için bir habere bir tık, bir reklam yetmez oldu. Şimdi yeni trend, bir haberin okunabilmesi için foto galeri formatında on-onbeş tıkla ulaşılır hale gelmesi.

Hayır, bunlar sağ tarafta yer alan bildik foto galeri sayfaları değil. Onların başında zaten yazıyor  galeri olduğu. Bu bildiğiniz haber, tıklıyorsunuz galeri başlıyor. Merak ettiğiniz haber hangi fotoğrafta belli değil. Sabırla yüz kere tıklarsanız ulaşabiliyorsunuz habere.

Bu sabah bir baktım ki haber galerilerinin sayısı artmış. Magazin haberleri ile başlayan galeriler spor ve diğer haberlere doğru yayılıyor. Kısa bir süre sonra tek tıkta haber okumak neredeyse olanaksız hale gelecek.

Düşünüyorum da, çağımızda teknolojik ilerlemeye karşın, gerçek bilgiye, gerçek habere ve farklı görüşlere erişimde yaşanan zorluklar, bazılarının ileri sürdüğü “orta çağa geri dönüyoruz” fikrini doğrular nitelikte.

Siz ne dersiniz?

Hiç yorum yok: