CAİZ Mİ, SAĞLIKLI MI?


İmam ve medya profesörünün ortak özelliği nedir hiç düşündünüz mü? Eskiden küçük yerlerde en danışılan kişi imamdı. Örneğin köyde bir öğretmen bulunmasına karşın her konu imama sorulurdu. Yakın zamanda köylere birer tarım danışmanı gönderilmesine karşın eminim hala hocaya soruluyordur birçok şey:

-Hocam, öksürmek abdesti bozar mı?

-Toprak mevlidi şart mı?

Hoca da mümkün mertebe sorulara yanıt vermeye çalışır. Medyada görünen profesörler de aynıdır. Onlara da akla gelen her şey sorulur onlar da yanıt vermeye çalışır. O yüzden de her ikisine de “hoca” denir.

Fakat zamanla sorular ilginç konulara kayar. Daha doğrusu vatandaşın merak ettiği konular değişir. Akla hayale gelmedik sorular sorulmaya başlar. İmamın da profesörün de anlattıklarının içinde yabancı dilden kelimeler geçtiği için anlaşılamadığından soruların ardı arkası kesilmez.  Yumurta-tavuk hikayesi gibi; anlatılan anlaşılmadıkça sorular artar. Sorular yanıtlanırken anlaşılmaz kelimeler kullanıldığı için sorular artar vs.

Bunun aksi de olur. İmam da profesör de soruları yanıtlamakla yetinmez, sorulmayan sorulara da yanıt vermeye başlarlar ve kendi içtihatlarını oluştururlar.

İşte konunun en hassas yeri de burasıdır. Örneğin “5 vakit namaz kılmak lazım” diye herkesin bildiğini söyleyen, söylediği anlaşılan hocanın itibarı yerlerde sürünür. Ondan beklenen herkesin bilmediği yeni konularda duyulmadık ve anlaşılmadık şeyler söylemesidir. Sorular da ona göre sorulur:

-Hocam, cinsel ilişkiyle oruç bozulur mu?

-Hocam, yumurta kolesterol yapar mı?

-Hocam, farzın üzerine 3 rekat da sünnet kılsak, 3 saat tesbih çeksek, üzerine biraz da zikir günahlarımızda ne kadar indirim olur?

-Hocam, süt içmek ömrü kısaltır mı?

-Hocam, tam tövbe ederken cümlenin yüklem kısmını söyleyemeden ölürsek cehenneme mi gideriz?

-…caiz mi?

-…sağlıklı  mı?

-…günah mı?

-…yasak mı?


Futbolda iyi bir asist sizi gole götürebilir ancak sorulan sorular böyle abes hale gelirse verilen yanıtlar da abes olur. Böyle ilginç Sorular arttıkça ve verilen yanıtlar ona göre olunca, bu içtihatlarla ne ibadet yapılabilir ne de sağlıklı yaşanabilir artık.

Bunun için imamları ve medya profesörlerini eleştirebilirsiniz ancak düşünüyor musunuz bunda bizim sorularımızın da payı var mı diye?

Hiç yorum yok: