FACEBOOK’TA “YA SEV YA SİL” DÖNEMİ BAŞLADI!


-Bunu yapmayan beni silsin!

-Bunu paylaşan beni arkadaşlıktan çıkarsın!

-Bana şunu gönderenle işim olmaz benim!
Liste uzayıp gidiyor. İsteğe uyarak silen var mı bilmiyorum. Şahsen ben böyle hiçbir talebi yerine getirmedim. İstemiyorsan sen tıkla bir zahmet.

Ayrıca neden böyle bir talepte bulunuluyor onu da anlamıyorum. Zira, net arkadaşlığı iki tarafın “tık” rızası ile başlıyor ve tek tarafın “tık”ıyla bitebiliyor. Karşının rızası aranmıyor.

Buna rağmen nedense insanlar kendileri tıklamaktansa bunu karşıdan bekliyorlar. Benim bundan anladığım:

-Sen o kadar değersizsin ki senin için tıklamaya bile gerek yok.

-Kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla misali, arkadaşların tümüne sopa gösterme durumu; sizin de akıbetiniz aynı olur!

Bu talepten benim anladığım bu ve asla tasvip ettiğim bir davranış değil. Fakat bazı arkadaşlarımın bu tür mesajından, “sana öyle kırgınım ki, içimden silmek geçiyor ama kıyamıyorum”  anlamı çıkardığım için onları ayrı tutuyorum.

Ben yukarıda da belirttiğim gibi iki tıkla başlayan arkadaşlığın tek tıkla, ama istemeyen tarafından bitirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Her ilişki sanal da olsa son bir tık’ı hak eder. Nitekim bugüne kadar bunu hep ben yaptım sanal alemde ve bu sayede 864 olan arkadaş sayımı 158’e düşürdüm.

Fakat ben bazı kişileri arkadaşlıktan çıkarsam da kimsenin beni silmesinden yana değilim. Zira ben arkadaşlarımın beni eklerken yaptıkları tık’ın değerini biliyorum. Yaptığım paylaşım, beğeni ve yorumlarımda dilimizi iyi kullanmaya, kimseye saygısızlık etmemeye, kimsenin değerlerine saldırmamaya dikkat ediyorum. Kendi inanmadığım ve onaylamadığım hiçbir şeyi de paylaşmıyorum.

İnsan her yeni şeyin olduğu gibi sanal alemin de acemisi olduğundan ilk zamanlar arkadaş sayısını artırmak, daha çok insanla iletişimde bulunmak için herkesi ekliyor. Fakat zamanla bunun birçok sakıncası ortaya çıkınca da tedbir almaya mecbur kalıyor. Tam yemek vakti ceset fotoğrafı görmek, hasta çocuk fotoğrafları ile insanları yardıma çağırmak, kara propaganda içeren paylaşımlar, porno vs. insanı bunaltıyor ve değişik gerekçelerle arkadaş sayısını azaltma ihtiyacı doğuyor. Bunun dışında bazı prensipler (iş, aile vb.) gerekçelerle de bazı arkadaşlarını silmek zorunda kalıyor insan.

Hani bir şarkı var ya “ben seni unutmak için sevmedim” diye. O hesap, sanal alemde de hiç kimse silmek ve silinmek için arkadaş olmuyor. Ama eğer ilişki silinme aşamasına gelmişse de her şeyi devletten beklemek gibi silmeyi karşıdan beklememek gerekir.

“Arkadaşlarımdan çıkar” seçeneğine bir tık yeterli. Şeriattaki boşanmadan bile daha kolay yani!

Hiç yorum yok: