KREDİ KARTI KADER MAHKUMU


-Tebrik ederim, hayırlı olsun yeni görevin!

-Görev iyi de pek hayırlı olmadı bana. Maaş hesabı açamıyorum bedava çalışacağım galiba.

-Neden?

-Kara listeye girmişim de ondan.

Şimdi, şu dünyadaki dört milyar insan “kara listeye girdim” dese inanırım da bu arkadaşa katiyen inanmam. Zira şimdiye kadar çok kefil olmuşluğu vardır ama asla kredi kullanmışlığı yoktur. Çok temkinli bir arkadaştır. Borcu sevmez, parası varsa harcar yoksa sabreder. O nedenle eğer kefil oldukları yanlış yapmazsa kara listeye girmesi mümkün değildir.

Gerek arkadaşım gerek biz duruma el attık ve dört bir yandan nedenini öğrenmeye çalıştık. Uzun uğraşlar sonucu öğrendik ki, yumuşak yüzü nedeniyle hayır diyemediği için gönderilen ama hiç kullanmadığı kredi kartı aidatını ödemediği için girmiş listeye.

Bu kadar borcuna sadık biri nasıl ödemez borcunu? Efendim, arkadaşım 65-TL kart ücretini görünce bankanın çağrı merkezini aramış. Onlar da bir yanlışlık olduğunu, aidat borcunun silineceğini söyleyerek ödememesini istemişler. Fakat bir yandan da borcunu ödemedi diye bildirimde bulunmuşlar.

Arkadaşım o nedenle ödemediği kart ücreti yüzünden kara listeye girmiş. Banka borcunu silse veya borcunu ödese bile liste yenilenene kadar ne maaş hesabı açtırabiliyor ne de arabasına KGS cihazı taktırabiliyor. Günlerdir aradığı çağrı merkezleri ve gittiği banka şubelerinde gördüğü aşağılayıcı muamele de cabası.

Ey BDDK, “bütün görüşmeler kayıt altında” olduğuna göre böyle kader mahkumları için bir af çıkarılamaz mı veya kara liste daha sık aralıklarla güncellenemez mi? 

Hiç yorum yok: