MUSKAYI BULAN NE YAPMALI?


Bugün baraj suları çekilince ortaya çıkan muskalarla ilgili haberi okuyunca eski bir endişem depreşti. O nedenle dikkatli okudum haberi belki yararlanırım diye.

Efendim, hıdrellez sabahı balkona çıktığımda a4 büyüklüğünde bir kâğıt buldum. Üzerinde, aşk, sağlık, para ve mutluluk yazıyordu ve kâğıdın tam ortasında da bir ev ve bahçesinde ağaçlar çizilmişti.

Geleneğe göre, hıdrellez gecesi dilekte bulunmak ve dileklerin yazıldığı kâğıtların bir gülün dibine gömülmesi gerekiyordu.

O nedenle kağıdı görünce tereddüde düştüm; dilekler benden dileniyor olamazdı zira bunlar bir fincan tuz gibi bir komşudan istenebilecek şeyler değildi. Muhtemelen yazılırken rüzgarın etkisiyle bizim balkona düşmüştü. Ancak bunu bulanın bir gülün dibine gömmesi halinde ise kimin için gerçekleşeceği de meçhuldü.

Fakat çöpe atmaya da gönlüm elvermedi, bir komşunun isteklerinin gerçekleşmesine mani olmanın vicdan azabını çekerim, diye.

O kâğıt uzun süre mutfak masasının üzerinde süründükten sonra kayboldu.

Bugün bir gazetede,” baraj suyunun çekilmesi sonucu bir vatandaşın bir sürü muska bulduğu” haberini okuyunca aklıma geldi.

Benim gibi bu vatandaş da bulduğu muskaları ne yapmalı?

Değerli hocalarımız konuya bir açıklık getirirlerse memnun olurum ve ben de gelecek Hıdrellezde yine balkonumda kâğıt bulursam onların fetvaları doğrultusunda işlem yaparım.


Hiç yorum yok: