BLOG YAZMAK KOLAY DA FOTOĞRAF BULMAK ZOR!

Çağımız görsellik çağı, kabul. İnsanlar okur değil bakar hale geldi, bu da bir gerçek. Hatta bu o kadar öyle ki televizyonculukta bir kural varmış: görüntü yoksa haber de yok.

Doğal olarak Blog da öyle. Nedenlerini bilmiyorum ama blogunuza fotoğraf eklemezseniz yayınlandığı sitede ana sayfada yer alamıyor yazınız. Blog sayfasında da üstteki manşetler arasında yer bulamıyor, yan tarafta yer alıyor. Hatta editörün önerileri arasına bile giremiyor fotoğrafsız bir yazı.

Birkaç defa fotoğrafı onaylanmayan yazımdan biliyorum ki, fotoğraf koyduğunuz yazınızla fotoğraf olmayan yazınız arasında okuyucuya ulaşması bakımından çok fark var. Fotoğrafsız blog yazmak, yeni doğmuş çocuğunuzu cami avlusuna bırakmak gibi bir şey.

Yazınızı yazdınız, peki fotoğrafı nereden bulacaksınız? Sürekli fotoğraf çeken, arşivinde binlerce fotoğraf bulunan biri olarak söyleyeyim ki, hem yazmak hem de ona uygun fotoğraf çekmek aynı anda  mümkün değil. Kaldı ki siyaset, dizi veya magazinle ilgili bir yazı yazdığınızda konuyla ilgili fotoğrafı çekmeniz neredeyse olanaksız.

Ne kalıyor geriye, sanıyorum herkesin yaptığı gibi internetten yazıya uygun fotoğraf indirmek.

Peki, bu yasal mı, ondan önemlisi ahlaki mi? Sonuçta fotoğraf bir emek ve siz birinin emeğini ondan izinsiz kullanıyorsunuz. Bizim yazılarımıza aynı muamele yapılsa razı mıyız?

İnternetten indirilen fotoğrafın kaynağını göstermek bir çözüm olabilir (ki bazı arkadaşlar yazıdaki görselin internetten alındığını belirtiyor) ancak bildiğim kadarıyla fotoğrafın indirildiği yer her zaman o fotoğrafın gerçek sahibini göstermiyor. Bazen koyduğum görsel tıklandığında kendi yazımın çıktığına kaç defa tanık oldum.

Fotoğrafı kullanma izni veren kurum veya siteler var mı onu da bilmiyorum. Fakat olsa bile bunun nasıl ve ne şekilde mümkün olabileceği hakkında bir fikrim yok.

Kısacası, bin bir emek vererek yazı yazan ve bunu bir amatör ruhla yapan blog yazarları vicdanlarıyla baş başa kalıyor. Örneğin, tanık olduğu haksızlığa isyan eden bir yazar, kendisi bir başkasının emeğini izinsiz kullanmanın vicdan azabını çekiyor.

Ne yapmak lazım? Aklıma şöyle bir çözüm geldi geçen gün. Sonuçta bizler birer amatörüz. Yazdığımız yazıdan bir gelir elde etmiyoruz. Fakat sanıyorum blog yayınlayan sitenin az da olsa bir geliri var veya blog yazılarının ona bir katkısı vardır.

O halde madem yazılarımızda görsellik şart ve madem ki yazanlar için bir zorluk var görsel temininde, o halde bloglarımızda (sadece yayınlandığı sitedeki blogda kullanılmak üzere) yayınlayan kuruma ait arşivden faydalanma olanağı verilsin. Ve bunun da usulleri  de blog yazarlarına duyurulsun.

Tabi ki zaman zaman benim de yazılarımda yayınlayan kuruma ait görselleri kullandığım oluyor ve buna editörlerden bir itiraz da gelmiyor. Ancak bunu izinli olarak yapmanın yukarıda saydığım vicdani sorumluluğu ortadan kaldıracağı kanısındayım.

Benden önermesi.

Blog ailesine yazı dolu günler dilerim…


Hiç yorum yok: