HER YAŞLI SEVİMLİ DEĞİLDİR!


-Çıtlık yemeye gidelim mi?

Benim taktığım lakapla Tuzsuz Deli Bekir’in bu önerisi üzerine çantalarımızı ve  önlüğümüzü eve bıraktıktan sonra kargılarımızı yanımıza alarak yola koyulduk.
Bizim Germencik’te bir gelenek vardı. Hemen hemen her evin bahçesinde çeşitli meyve ağaçları vardı ve çocuklara yemek serbestti. Bir şartla:

-Dallarını kırmayın, istediğiniz kadar yiyin!

Çıtlık (çitlembik) ağacı ise genelde dikilmeyen, bahçe sınırlarında kendiliğinden çıkan, meyvesi ekonomik değer ihtiva etmeyen bir ağaçtı. O nedenle izin almamıza gerek kalmadan ağaca çıkar istediğimiz kadar toplardık. Sonra da bunların dışını yer, çekirdeğini kargıdan yaptığımız boru ile birbirimize atardık.

Bu şartlarda Bekir’le mahallenin hemen dışında ilk bulduğumuz çıtlık ağacına tırmandık ve topladığımız çıtlıkları ceplerimize doldurmaya başladık.

Bir süre sonra aşağıdan bir bağırtı duyuldu ve ardında tezek yağmuru başladı. Yaşlı bir kadın bir yandan söyleniyor bir yandan da adeta bir kurşun gibi tezek yağdırıyordu bize. Tezek bizim orada yeni sürülmüş bir bahçede öbek haline gelmiş toprak parçası demekti. Taş gibi olmasa da yine de acıtıyordu.

Bekir hemen alt dalda olduğu için bütün tezekler ona geliyordu. O nedenle tezeği yedikçe bağırıyordu:

-Atma Neneciğim, iniyoruz!

Bekir sonunda dayanamadı ve bir hayli yüksekteki daldan kendini aşağıya bıraktı. Aşağıda birkaç tezek daha yedikten sonra kurtuldu. Nine bu sefer beni tezek yağmuruna tutmaya başladı. Yediğim tezeklerin acısına dayanamayıp ben de bıraktım kendimi aşağıya. Birkaç tezek daha yedikten sonra da eve doğru yollandık.

Eve giderken, belki de ilk defa başımıza gelen olayın şaşkınlığı içindeydik. Tezeklerin acısı neyse de hırsız muamelesi görmek çocuk ruhumuzda derin yaralar açmıştı.

Bu olaydan çıkardığım dersler:

-Dünyada bedelsiz hiçbir şey yoktu.
-İnsanlar aynı olaylara farklı tepkiler verebiliyordu.
-Her yaşlı sevimli değildi.

Hiç yorum yok: