ÇOK TEHLİKELİ HAREKETLER BUNLAR!


Tam otuz sekiz yıldır yollardayım. O nedenle emeklilikteki en büyük hayalim, mümkünse bir daha otogara gitmemek ömrümün sonuna kadar. Yani o derece bıkmışım yollardan, otobüslerden, muavinlerden, yazıhanelerden vs.

Bu tecrübemle söylüyorum ki,  ramazanda iftar ve sahur için otobüsün mola verdiğine çok tanık olmama rağmen sadece bir defa namaz kılmak için otobüsün durdurulmasını isteyen yolcuya rastladım. Çok kalabalık ve ısrarcı oldukları için de ilk görülen mola yerinde durularak yerine getirildi yolcuların bu isteği.

Genelde güncel olaylara mesafeli olsam da bugünlerde okuduğum ve internette dolaşan bir slogan beni çok rahatsız etti nedense:

-Namaz molası vermeyen “bilmem ne” firmasını boykot edelim!

Yukarıda da dediğim gibi bunca yıllık yolculuk hayatımda namaz da oruç da sorun olmamıştır. Sahur ve iftarda mola verildiği için zaten soru n yoktu. Sanıyorum namaz da en azından her üç saatte bir mola verildiği için sorun olmadı şimdiye kadar.

Yoksa bunca yıl birlikte seyahat ettiğim bütün insanları “alnı secde görmemiş insanlar” olarak nitelemek gerekir ki bu da sanıyorum çok büyük bir haksızlık olur.

Eskiden okullarda çeşitli nedenlerle boykotlar olurdu. Ancak sınav günlerinde sınava hazırlanmamış olanların aşırı boykot taraftarlığı da dikkat çekmiştir her zaman. Benzer nedenle,” yolculukta namaz molası vermeyen firmaları boykot etme çağrısı” da bende bir mağduriyet yerine başka amaçlar çağrıştırdı nedense. Bunca sene sorun olmayan bir şeyin sorun olması veya “namaz molası veren firma” yokken sadece bir firmanın hedefe konmasının başka nasıl izahı olabilir ki?

Fakat hangi nedenden olursa olsun çok tehlikeli bir girişim bu. Biz daha din ile devlet işlerini birbirinden ayıramamaktan kaynaklanan sorunlarla uğraşırken bir de dinle ticareti birbirine karıştırırsak ülke çok kötü günlere gebe demektir. Bu girişimle, insanları birleştirme çabaları büyük bir darbe alır ve yaşamın her alanında ayrımcılık ortaya çıkar.

Bunun sonu nereye varır?

-Zekatımdan havale ücreti alan x bankasını boykot edelim!

-Derse besmele ile başlanılmayan bu okulu bırakalım!

-Hacca gidenlerden ücret alan havayolu şirketini dinsiz ilan edelim!

-Sattığı malı helal etmeyen şu AMV’den alışveriş yapmayalım!

-Ortalıkta kurban kesmemize izin vermeyen belediye başkanını bir daha seçmeyelim!

Liste uzayıp gider.

Evet beyler, çok tehlikeli hareketler bunlar. Aklınızı başınıza alın ve yol yakınken vazgeçin. Kavganız neyse ve kiminleyse onunla yapın. Dini de, ibadeti de, milleti de bu işe karıştırmayın!

Hiç yorum yok: