Tarihimizin en tartışmalı isimlerinden biridir Enver Paşa. Fakat benim için tartışmasız olan ve takdir ettiğim konu Enver Paşa’nın ölümüdür. 4 Ağustos 1922'de Tacikistan'da, Orta Asya’nın Pamir eteklerinde Çegan tepesinde çarpışmada vurularak ölmüştür. At sırtında, elinde silah.
Herkese nasip olmaz böyle ölüm. İdeallerinin, hayallerinin peşinde, at sırtında elinde silah çarpışmada ölmek. Yaşamının son anına dek amacı uğruna mücadele etmek. Bu uğurda ölümü göze almak ve ölmek.
Evet, herkese nasip olmaz böyle bir ölüm. Bırakın çarpışmayı, samimi düşünce sahibi, her şart altında fikrini savunan, bedelini ödeyen kaç kişi kaldı ki etrafınızda?
Anlatacağım kişiler de bence bu tarife uyan ender kişiler. Düşünceleri doğrultusunda hareket eden insanlar, her şeye rağmen.
Efendim askerdeyiz. Kısa dönem yaptığımız için biraz gevşeklik var. Sonuçta güneydoğuya gidecek askerler gibi değil eğitimimiz. Yanlış hatırlamıyorsam, atmamız gerekenden az atış yapmışız. Onu telafi edeceğiz. O nedenle atış alanına götürüldük. Yüksek bir yere çıkan komutanımız konuya açıklık getirdi. Fakat atış yaparken de severek isteyerek yapmamızı istediğini söyledi. Ve ekledi:
-Geçen sefer bazı arkadaşlarda gördüm. Eğer kadın gibi tüfeği tutacak olan varsa onlar atmasın, ayrılsın şöyle kenara!
Komutanın bu sözü üzerine yaklaşık on kişi, komutanın ve dört yüz kişinin şaşkın bakışları altında hiç tereddüt etmeden denilen yere doğru yürüdüler.
Komutan, ayrılan olmaması için söylemişti bu lafı. Zira bir asker asla bir kadın gibi tutmazdı tüfeği. Tüfek erkeğe mahsustu.
Komutan dayanamadı:
-Bu lafım üzerine bile ayrılabildiniz ya kenara, helal olsun size!
Aslında o an tüfek tutmak istemeyen, atış yapmak istemeyen, bunu gereksiz gören en az yüz kişi vardı. İstemeyen atmasın deseydi komutan, bunun ellisi ayrılırdı. Fakat “kadın gibi tüfek tutan olmamak, öyle görünmemek” için ayrılmamışlardı.
O nedenle takdir edildi ayrılanlar. Düşünceleri, amaçlarıyla uygun hareket ettikleri için. Enver Paşa’dan ne farkları vardı ki?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder